Skip to content

Dreaming of the Country

 

This was taken at my friend Jules’ house in the Byron Bay hinterland. It’s hard to believe this deliciously lush property was once just a ‘boggy piece of flat land’. The difference is in the design – swales (dips) have been carved into the land to slow the flow of water off the property. This allows the grounds and fruit trees to be fed before the water is directed into a forty foot damn, which is now teeming with wildlife.

The property is bordered by a wall of bamboo – which acts as a wind break to protect the fruit trees and veggie garden. It’s all very beautiful and was designed by their neighbour, Geoff Lawton, who is the managing director of the Permaculture Research Institute.

It’s lovely to see just how much thoughtful design can change an environment.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: